Hoe je als manager vakantieblues binnen je team vermijdt

De nood om er even tussenuit te zijn was nog nooit zo groot. Ondanks dat men ook tijdens de vakantie rekening dient te houden met de corona-maatregelen blijft 1 ding  zeker: genieten van een welverdiende vakantie, in het buitenland of in eigen land, voelt enorm goed. Het werk terug hervatten blijkt echter niet zo eenvoudig en men vergeet al snel dat men uberhaupt vakantie heeft gehad. Hoe motiveer je als manager jouw team na hun vakantie en voorkom je vakantieblues?

Be prepared

Het belangrijkste om vakantieblues van jouw medewerkers te vermijden begint voor de verlofperiode. Een overzicht van de aankomende verloven dient bijgehouden te worden om waar nodig een herverdeling van het werk mogelijk te maken. Dit is een belangrijke stap om een oneindige opstapeling van taken bij terugkomst van de medewerker te vermijden. Deze voorbereiding geeft niet alleen jou als manager rust maar biedt bovendien vertrouwen aan het team aangezien zij zonder zorgen van hun vakantie kunnen genieten. Informeer ook bij het team wat de eventuele plannen zijn tijdens de vakantie. Dit is belangrijke info, zeker in deze tijden van corona. Geef medewerkers mee voorzichtig te zijn als ze naar het buitenland gaan en spreek uit dat je hen gezond en wel wenst terug te zien na hun verlof. 

The first day

Jouw teamleden zullen maar wat graag delen wat ze hebben meegemaakt tijdens hun vakantie. Het is echter vaak zo dat de terugkomst niet goed uitkomt om hier dieper op in te gaan in de agenda door de dagdagelijkse ontwikkelingen. Maak er alvast een gewoonte van om kort te bellen naar de medewerker om na te gaan hoe het verlof is geweest en gebruik dit moment om zo snel als mogelijk (liefst dezelfde dag) een fysieke of digitale meeting in te plannen. In deze meeting bespreken jullie samen: hoe de vakantie is verlopen, wat er gebeurd is op kantoor en bespreek je ook wat er zit aan te komen. Geef vervolgens mee wat prioriteit heeft op dit moment om enige leiding te bieden in de chaotische terugkeer. Probeer deze meeting zo snel mogelijk te laten doorgaan want vaak zijn deze eerste momenten van terugkeer het meest overweldigend voor de medewerker. 

New insights

Tijdens de meeting is het niet alleen van belang om de medewerker structuur te geven maar ook zeker om met de nieuwe opgedane energie aan de slag te gaan. Pols samen met de medewerker hoe deze nu naar bepaalde vraagstukken of problemen kijkt. Het zou immers jammer zijn om terug in de dagelijkse routine te hervallen zonder deze nieuwe energie aan te wenden.

Follow-up

Belangrijk is om de medewerker de tijd en ruimte te geven om zich terug in te werken en aan te passen aan het werktempo. Ook is het goed om niet alleen bij het begin van de terugkeer een afstemmoment in te plannen maar ook een weekafsluit op te zetten. De medewerker kan hier zijn eventuele onduidelijkheden en frustaties delen. Dit biedt jou, als manager, inzichten in de evolutie en motivatie van de medewerker en de ruimte om bij te sturen waar nodig.

Het mag duidelijk zijn dat vakantie voor iedereen aangenaam is. Zorg er dan ook samen met uw team voor dat de vakantieperiode ook bij terugkeer een positief effect heeft op het werk. Een goede voorbereiding, een duidelijk terugkomstbeleid en de juiste opvolging maakt het immers ook voor jou, als manager, mogelijk om te genieten van een welverdiende vakantie!